
Beoordelen: Inzicht in blootstelling – de sleutel tot gerichte actie
Een veilig en gezond werkklimaat is van groot belang voor iedere werknemer. Nadat je als organisatie in kaart hebt gebracht welke gevaarlijke stoffen op de werkvloer aanwezig zijn, is de volgende stap om te beoordelen in welke mate medewerkers daaraan worden blootgesteld. Juist daarom is een risicobeoordeling een essentiële stap in het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen.
Wereld Astma Dag, een dag die wereldwijd aandacht vraagt voor astma en longgezondheid, is dan ook een passend moment om dieper in te gaan op de tweede stap in het vierstappenplan van de Arbeidsinspectie: Beoordelen.

Waarom een risicobeoordeling onmisbaar is
Inventarisatie laat zien welke gevaarlijke stoffen er zijn, maar met een risicobeoordeling ontdek je in welke mate medewerkers worden blootgesteld. Oftewel: wat is de blootstelling op de werkvloer?
Met Stoffenmanager® voer je snel en eenvoudig een risicobeoordeling uit. Door vragen te beantwoorden over de werksituatie, zoals het type werkzaamheden, de ventilatie, de ruimte en de duur van de blootstelling, krijg je direct inzicht in de risico’s.
Stoffenmanager® berekent automatisch de blootstelling per gevaarlijk bestanddeel en vergelijkt deze met de grenswaarden. Is de blootstelling te hoog? Dan kleurt het resultaat rood in het overzicht. Zo zie je in één oogopslag of een situatie beheerst is of dat er actie nodig is.
Medewerkers zo goed mogelijk beschermen tegen gevaarlijke stoffen, dat is waar we het voor doen!
Leonie de Jong – Trainer/arbeidshygiënist
Hoe Stoffenmanager® bedrijven helpt
Met de beoordelingsmodule van Stoffenmanager® krijg je:
- Bij elke activiteit direct inzicht in de blootstelling per stof
- Automatische berekening en vergelijking met grenswaarden
- Heldere visuele signalen (rood = niet beheerst)
- Een solide basis voor het nemen van gerichte maatregelen
Met dit inzicht voldoe je niet alleen aan de wetgeving, maar draag je actief bij aan een gezonde werkplek. Juist om te voorkomen dat mensen ziekten zoals astma krijgen.
Samen voor gezonde lucht
Of je nu werkt in een laboratorium, productieomgeving of logistiek centrum, luchtkwaliteit en blootstelling zijn bepalend voor de gezondheid van medewerkers. Op een dag als Wereld Astma Dag realiseren we ons extra hoe belangrijk het is om risico’s goed in beeld te hebben.
Wil je weten hoe jouw organisatie risico’s beter kan beoordelen?
Neem contact met ons op of plan een gratis demo. Samen zetten we de volgende stap naar een veilige en gezonde werkomgeving.
Bekijk ook de infographic over long- en luchtwegaandoeningen van het Nederlands Centrum van Beroepsziekten.

Bron: Beroepsziekten in Cijfers 2024 - Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, beroepsziekten.nl