Man in chemicaliënpak
  1. Kennisbank

PFAS-componenten identificeren in Stoffenmanager®

Hoe kun je eenvoudig controleren of er PFAS-componenten in je Stoffenmanager® account staan? Volg dit handige stappenplan!

PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) komen steeds vaker in het nieuws vanwege hun potentieel schadelijke effecten op milieu en gezondheid. Voor organisaties die werken met chemische stoffen is het cruciaal om te weten of ze PFAS-componenten in hun stoffenregister hebben staan. Stoffenmanager® biedt op dit moment nog geen automatische PFAS-filter, maar gelukkig kun je met deze simpele stappen in Excel zelf controleren of jouw componenten PFAS-verbindingen bevatten.

Stap-voor-stap: PFAS-componenten identificeren

1. Maak een export vanuit Stoffenmanager®:

Open je componentenoverzicht in Stoffenmanager® en exporteer deze lijst naar Excel. Zorg ervoor dat deze export ten minste de kolommen bevat voor de Naam, CAS-nummer en EG-nummer van elk component.

2. Download de PFAS-lijst van het RIVM:

Ga naar de PFAS-lijst op de website van het RIVM](https://rvszoeksysteem.rivm.nl/ZZSlijst/ZZSgroep/ZZS_PFAS) en download deze in Excel-formaat. Deze lijst bevat alle bekende PFAS-verbindingen, inclusief hun relevante identificatienummers.

3. Combineer de lijsten:

Open beide Excel-bestanden en voeg ze samen in één document. Verwijder eventuele overbodige kolommen of data uit de RIVM-lijst om te zorgen dat beide lijsten alleen de relevante gegevens bevatten, zoals het CAS- en EG-nummer, om dubbelingen te voorkomen.

4. Dubbele waarden markeren:

Ga in de gecombineerde Excellijst met CAS- en EG-nummers naar: Start > Voorwaardelijke opmaak > Markeringsregels voor cellen > Dubbele waarden. Kies in het pop-up venster “Dubbele” en selecteer een opvulkleur om de overeenkomsten te markeren. Klik op ‘OK’ om de opmaak toe te passen.

De cellen met dubbele waarden, oftewel de CAS- of EG-nummers die zowel in jouw Stoffenmanager® componenten als op de RIVM PFAS-lijst staan, worden nu gekleurd. Zo zie je in één oogopslag of er PFAS-verbindingen zijn in jouw stoffenregister en kun je indien nodig maatregelen treffen.

Heb je vragen over PFAS of hoe je deze stoffen nu in kaart kunt brengen, neem dan contact met ons op.