Blootstellingsmodellering in Europa: hoe we samen de toekomst vormgeven

Stoffenmanager® is trotse medeauteur van het artikel "Exposure modelling in Europe: how to pave the road for the future as part of the European Exposure Science Strategy 2020-2030" , gepubliceerd in de Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology. Hiermee wordt een sterke basis gelegd voor de blootstellingswetenschap in Europa voor het volgende decennium.

In de gezamenlijke visie op blootstellingsmodellering worden 8 punten benoemd. Het eerste punt beschrijft dat blootstellingsmodellen goed gedocumenteerd moeten zijn, idealiter op lange termijn ondersteund moeten worden (onderhoud, helpdesk) en op tijd bijgewerkt moeten worden om belangrijke wetenschappelijke vooruitgang te weerspiegelen. Ook wordt bij de ontwikkeling van nieuwe methodologieën een planning voor kwaliteitsborging en een proces voor de uitvoering van een kwaliteitsborgingsplan geïmplementeerd. In de publicatie leest u een volledig overzicht van de 8 punten, en in deze lijst ziet u een overzicht van beschikbare modellen en tools.

Tijdens ISES 2022 in Lissabon gaan we hier dieper op in en organiseren we pre-conferentie workshops en verschillende presentaties. We kijken ernaar uit om concrete stappen te nemen in deze gezamenlijke strategie!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Schlüter, U., Meyer, J., Ahrens, A. et al. Exposure modelling in Europe: how to pave the road for the future as part of the European Exposure Science Strategy 2020–2030. J Expo Sci Environ Epidemiol 32, 499–512 (2022). https://doi.org/10.1038/s41370-022-00455-4

Published:
02 Augustus 2022