Onderzoek biologische agentia

Biologische gevaren op de werkvloer: een onderschat probleem

Ondanks dat de arbeidsveiligheid de afgelopen jaren flinke stappen vooruit heeft gezet, worden biologische risico's nog steeds onderschat in vergelijking met chemische gevaren. Recent gepubliceerde rapporten van de Arbeidsinspectie beweren dat biologische risico's goed worden herkend en beheerst. Maar uit onze bevindingen blijkt dat er toch belangrijke hiaten zijn in de manier waarop deze risico's worden geïdentificeerd en aangepakt.

Voor de ontwikkeling van ons Stoffenmanager® BioRisk-model hebben we een aantal Nederlandse bedrijven bezocht om onze bioaerosol-inhalatie-algoritmes in de praktijk te testen. Dit leverde een aantal opvallende conclusies op:

Onvoldoende kennis en herkenning

Er blijkt een groot gebrek aan kennis over biologische agentia onder werknemers en werkgevers, afhankelijk van de sector. Hierdoor worden de risico's niet altijd goed herkend en schieten de veiligheidsmaatregelen vaak tekort. Vooral in laboratoria die werken met pure biologische agentia wordt dit probleem minder gezien. Biologische gevaren krijgen niet dezelfde aandacht als chemische gevaren, mede door de subtiele en vaak vertraagde gezondheidseffecten die ze kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid. Met behulp van onze Stoffenmanager® BioRisk-model konden bedrijven hun blootstellingsbeoordeling beter structureren en het bewustzijn vergroten.

Inconsistente beheersmaatregelen

Hoewel er maatregelen zijn om biologische gevaren te beheersen, zijn deze vaak niet zo consistent en streng als bij chemische gevaren. De implementatie hiervan verschilt enorm per bedrijf. Het Stoffenmanager® BioRisk-model helpt bedrijven om de effectiviteit van deze maatregelen beter te berekenen en te verbeteren.

Onderwijs en training

Er is een duidelijke behoefte aan meer investeringen in kennisoverdracht, zoals training, voor werknemers om een goed begrip van biologische gevaren te waarborgen. Deze programma's moeten net zo uitgebreid en toegankelijk zijn als die voor chemische risico's.

Vaccinatiebeleid

De beschikbaarheid van vaccinaties verschilt sterk per sector. Sommige bedrijven bieden wel vaccinaties aan, maar dit is nog geen standaardpraktijk, vooral niet voor minder bekende of nieuwe biologische bedreigingen.

Extra zorg voor kwetsbare groepen

Hoewel er veel aandacht is voor zwangere vrouwen als speciale risicogroep, moeten ook andere kwetsbare groepen, zoals mensen met bestaande gezondheidsproblemen of werknemers in beroepen met hoge blootstelling, beter worden beschermd. Specifieke maatregelen en meer bewustzijn zijn essentieel om deze groepen te beschermen tegen de unieke risico's van biologische agentia.

Met de inzichten van onze Stoffenmanager® BioRisk-model kunnen bedrijven beter voorbereid zijn en de veiligheid van hun werknemers verhogen. Laten we samenwerken om de biologische gevaren op de werkvloer serieus te nemen en aan te pakken!